Vuslata Bakan Ayna

Koridordan geçerken düşündüm seni, maviler içindeydin, yoksul çocukların tebessümü vardı yüzünde, masumiyet ete kemiğe bürünmüştü. Zamanı gelince yitirdik onu da seni de.

Çıkıp gidesim geldi, henüz bahar gelmemişti. Çağın keşmekeşine inat yolsuz, ışıksız bir köy evinde; mum ve tütsü kokan yekpare bir hüznü bölüşmek vardı seninle. Nasibimizi uzakta ararken, yakınlarımıza yabancılaşıyorduk meğerse. Bu kentlerin sessizliği bizi pek anlayamamıştı, işin doğrusu. Durup düşünecek vaktimiz de dermanımız da yoktu. Yoktan var edemiyorduk, ne çare. Yoktan gelip varımızı yoğumuzu o yokluk ateşinde eritiyorduk. Baksana cayır cayır yanıyorduk, huzuru alemde.

Geçkin bir gençlik döneminin ardından uslanmayan bir olgunluğa sürüklenirken savunmasızca, manadan uzak alemlerde alemi temaşa ediyorduk güya. Onca emek onca çaba berheva, kim bilir belki bir hiç uğruna. Kaydadeğer olmayan günlerin ardından, yeni bir macera, yeni bir heyacan. Sonu her zamanki gibi hüsran!

Hay Allah, can çıkınca huyumuza giden hüda, söylesene kim bizi müdafaa edecek mahkeme-i hülyada! Kim suçumuzun yaşamak olduğunu haykıracak, yutkunmadan usulca. Yolundan gittiğimiz bilgelerin, suskunluğuna kim şahadet edecek. Kim dur diyecek bu akıl almaz gidişata!

Hülasa, kalemlerimizi satıp güzel güzel oyuncaklar aldığımız gün büyüdük de başımız göğe erdi. Oyun oynarken birilerin canını yaktık, yaktıkça kazandık. Elde var haksızlık. Bu işte bir terslik yok mu yani! Boşa mı bunca cefa, heva, heves, hırs. Bi saniye ya sonra! Ötesi olmayan bir anın arefesinde, celladımızın huzurunda bağrımız açık  ve yanık, içli bir türkü mırıldandık. Hepsi bu olsa keşke. Hikayenin başı da sonu da ayrılık ve aynılık. Ortadan kaç sayfa yırtılmış, kaç sayfa karalanmış hunharca, kimin umrunda!

Aynalar cehenneminde nereye dönsek o karanlık yüz, o kifayetsiz hırs, ötesine geçtikçe dışa bükülüyor Cihannüma. Etimize suret kıymıkları saplanıyor, kendimize gelmeden kimden geçiyoruz böyle! Kendimizden mi geçiyoruz, yoksa vaz mı geçiyoruz yine.

Geçiyoruz da vuslat ne tarafta kaldı, ben ne bileyim, yoldan geçen birine sorsana.

Ali Akçakaya

Son Sufle

Sokaklarında yürüdüğüm kentlerden sana kolyeler yaptım, taksana. Bir köpük saydamlığıyla avuçlarından düştüm, kırıldım, karıştım kayıplarına. Cebimde yıllardır taşıdığım ucu kör kalemim kırılmış, canım hiç acımamış. Cümlelerime baksana nedense hep yarım kalmış.

Kaç ben yaşattım şu sağından solundan yontulmuş üç kuruşluk mazime. Çoluk çocuğun gönlü olsun diye dekorları yığdım üstüme. Enkazımdan sana uzandım, sesim titriyordu, çaresizce utanıyordum. Rolden role girerken kimliğimi düşürmüştüm, kim olduğumdan bi haber yaşamışım onca yıl meğerse. Mesafeleri arşınlarken ötesine geçmişim tarifi mümkünsüzlügün. Zamanın ötesine geçip ab-ı hayatı yoğa çalmışım ki sorma. Nefesimde sonsuzluk esrikliği, sona eriyorum en başında. Sen iyi misin peki? Böylesi daha mı iyi sahi? Nereden başlanır ki öğeleri çaresiz cümlelere… Bir şeyler de içinden, ben duyuyorum seni.

Baksana yürüdüğüm yollara, hepsi aynı sokağa çıkıyor. İki elim ceplerimde giriyorum seninle yürdüğümüz o ana, yokuş biraz, nefes nefese, yaşlanıyor muyum ne? Yazılar yazıyorum, çağın gerisinde kaldım öyle mi. Şiirler okuyorum körelmiş dimağım acıyor. Boşluğa gülümsüyorum, içim kıyılıyor yine. Neden mi, sence özlemedim mi!

Sonra birden ne oluyor anlamıyorum. Kendimi tanımaz oluyorum. Kendimi terk ediyorum o akşam. Karanlık kapaklanıyor üzerime, akıp giden sana bakakalıyorum. Arkana bakmadan uzaklaşırken, son kez bakıyorum öylece. Sevdiğim her şey uzaklaşıyor işte…

Birer çay daha içiyoruz, sahnede son perde!

Tanrım son bi sufle versene…

Ali Akçakaya